Met gesloten beurs

Tijdens de Beursvloer van de Doesburg Rhedense Uitdaging kwamen wij in contact met Stichting Rhedense Schaapskudde. Zij vertelden ons dat zij een digitaal informatiescherm bij de schaapskooi hebben staan en dat zij zich afvroegen of dit bord eigenlijk wel werd gelezen door de bezoekers. Na een gesprek bleek dat hier eigenlijk nog een achterliggende vraag lag: hoeveel bezoekers komen er eigenlijk? Voor ons een mooie uitdaging om dit te gaan achterhalen en om kennis op te doen. En dit natuurlijk geheel belangeloos, want daar draait het om tijdens de Beursvloer: met een gesloten beurs elkaar versterken door samen te werken.

Onderzoeken: Radio Frequentie (RF)

Het traject start door eerst samen te inventariseren wat we exact in beeld willen hebben. Dit stellen we vast aan de hand van een eisenpakket. We willen kunnen zien hoeveel bezoekers de schaapskooi aandoen. Na alle eisen inzichtelijk te hebben, was het de vraag hoe wij bezoekers dan kunnen gaan monitoren. Met de hedendaagse wetgeving is het niet toegestaan om bijvoorbeeld zomaar een camera ergens te plaatsen. Deze optie viel dus af en verschillende alternatieven passeerden de revue. Echter geen van de alternatieven voldeed aan ons eisenpakket. Uiteindelijk werd duidelijk hoe de IoT toepassing eruit moest komen te zien. Op basis van een Radio Frequentie (RF) signaal, welke wordt vrijgegeven via de smart devices (o.a. mobiele telefoons), gaan wij de bezoekersstromen registreren.

Organiseren: van hardware naar code schrijven

Registratie op basis van Radio Frequentie via smart devices is niet zo eenvoudig als het klinkt. Hier komt veel bij kijken. De ruwe data moet namelijk worden omgezet naar bruikbare informatie. Hiervoor hebben wij een backend en een frontend applicatie ingericht, ontwikkeld op basis van Java spring Boot en Vue.js. De website van Stichting Rhedense Schaapskudde is door de organisatie zelf gekoppeld aan de door ons ter beschikking gestelde API. De website van de Schaapskooi toont nu volledig geautomatiseerd de actuele stand van het aantal bezoekers bij de schaapskooi, dankzij de IoT Visitor flow.

Schaapskooi
Ontwikkelen: IoT Visitor flow met realtime data

De IoT Visitor flow registreert nu alle smart devices. Hierbij is de persoon in kwestie niet te achterhalen, het is dus niet persoonsgebonden. Hiermee voldoen we aan de geldende wetgeving. De gegevens, die vrijkomen vanuit de IoT Visitor flow, worden encrypted (versleuteld) opgeslagen in een database. De data moet vervolgens verstuurd worden naar het dashboard. Dit verloopt via een 4G netwerk en biedt realtime informatie over het aantal bezoekers. Vervolgens wordt de data realtime getoond op de website van Stichting Rhedense Schaapskudde.

Met de data die de IoT Visitor flow ophaalt is het voor Stichting Rhedense Schaapskudde mogelijk om de bezoekersstromen te filteren per uur, per dag, per week of per jaar. Uit deze gegevens ontstaat ook een verwachtingspatroon, waardoor het mogelijk is om in te schatten of bijvoorbeeld de ‘Lammetjesdag’ drukbezocht gaat worden of niet. Ook is inzichtelijk of de bezoekersstromen toe- of afnemen. Gegevens die de stichting goed kan gebruiken en ook nodig heeft bij het aanvragen van subsidies. Met deze data kan de schaapskooi aantonen dat zij van onschatbare waarde is voor de gemeente Rheden. Iets wat voor ons uiteraard als een paal boven water staat!

Optimaliseren: personaliseren

Een volgende stap voor de IoT Visitor flow is om in de toekomst te gaan meten hoe de bezoekersstromen zich bewegen over het terrein van de schaapskooi. Voor ons staat nu als stip aan de horizon het versterken van andere organisaties door het inzetten van deze IoT Visitor flow. Hier zijn wij al druk mee aan de slag. Zo zijn wij momenteel bezig met een traject om geheel geautomatiseerd vissen te detecteren, geautomatiseerd het soort te bepalen en uiteraard ook weer te tellen. En hoe mooi zou het zijn als de IoT Visitor flow gekoppeld is aan een app, waardoor het mogelijk is om gegevens te personaliseren!

Zie jij kansen voor jouw organisatie?

Daag ons dan eens uit met je mee te denken…. En neem contact met mij op!


iconWesley Dekker icon0313-42 09 96 Laat je gegevens achter