Onderzoeken: zorgen voor overzicht

Circulus-Berkel verzorgt het afvalbeheer en taken in de openbare ruimte voor negen gemeenten. Door proactief te communiceren willen zij hun ruim 610.000 klanten een stap voor blijven, waardoor de klanten maximaal ondersteunt worden bij de vragen die zij hebben. Om dit voor elkaar te krijgen moet ook de interne communicatie goed op orde zijn. De stip aan de horizon luidt dan ook als volgt: een fundament creëren, waarop het mogelijk is om de steeds verder groeiende organisatie te verbinden. Oftewel: met welke collega spreek ik nou eigenlijk, met welke collega heb ik morgen een afspraak en wie van mijn collega’s moet ik hebben voor…? Kortom een maatwerk intranet met een functioneel in de volksmond noemende smoelenboek als een van de functionaliteiten.

Organiseren: uitdaging om automatisch in te loggen

De uitdaging in deze opdracht lag met name in het koppelen met de active directory. Dit om ervoor te zorgen dat er automatisch ingelogd wordt en om het beheer vanuit één plek mogelijk te maken, oftewel single sign on. Denk hierbij aan het toevoegen van nieuwe medewerkers of het verwijderen van medewerkers die uit dienst gaan en dit zonder extra beheerlast. Om dit te realiseren is er nauw samengewerkt. Deze samenwerking werd versterkt doordat zowel Circulus-Berkel als JDI smart web applications ieder met een vaste product owner werkte. Hierdoor waren er korte lijnen wat meewerkt tijdens het uitvoeren van de implementatie in korte sprints. Agile samenwerken was de sleutel tot het succes van het maatwerk intranet.

Ontwikkelen: intranet webapplicatie gekoppeld aan active directory

Er is een unieke maatwerk intranet webapplicatie ontwikkeld, die het mogelijk maakt om informatie, memo’s en nieuws te delen over verschillende digitale kanalen heen. Maar ook een webapplicatie waarbij de beheerder direct kan aangeven of het betreffende nieuwsbericht of memo direct in het scherm bij de medewerker getoond moet worden of niet. Dit hangt natuurlijk helemaal af van de urgentie van het betreffende bericht. De medewerker moet dan ook daadwerkelijk het bericht afvinken als hij het gelezen heeft. Zo weet je altijd of het bericht gelezen is! Een nieuwsbericht op de website van Circulus-Berkel, kan nu ook met één druk op de knop door worden geplaatst op het intranet.

Een unieke maatwerk intranet webapplicatie, gekoppeld aan de active directory. Waarbij het intranet direct opent en de betreffende medewerker automatisch wordt ingelogd en het laatste belangrijke nieuws volledig automatisch krijgt gepresenteerd.

Gebruikte technieken: JDI Backoffice in Play framework, Solr, Singe Sign On - LDAP, Webpack en Zabbix monitoring.

Optimaliseren: webapplicatie laten groeien door te blijven ontwikkelen

Gezamenlijk blijven wij continu onderzoeken welke mogelijkheden en kansen er te benutten zijn. Dit met als doel dat de webapplicatie meegroeit met de organisatie en de steeds veranderende behoefte van de (interne) klant. Met het koppelen van de active directory aan het intranet is het nu mogelijk om andere webapplicaties hieraan te koppelen. In de komende periode, tijdens de doorontwikkeling, gaan we dan ook de KCA (Klein Chemisch Afval) webapplicatie en narrowcasting en planning van het passenbeheer koppelen aan het intranet. Zo blijft Circulus-Berkel haar interne organisatie en haar klanten maximaal ondersteunen bij de vragen die zij hebben.