Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een app in een store krijgen kost tijd en geduld. Met name als je jouw app voor iOS en voor Android devices beschikbaar wilt hebben. En het kan maar zo zijn dat jouw app niet direct geaccepteerd wordt. Hoewel dit redelijk negatief in de oren klinkt, is dit toch echt in het voordeel van jouw app en met name voor de gebruikers van de app. Alleen kwalitatief goede apps worden namelijk gepubliceerd.

Android versus iOS

De meest gebruikte besturingssystemen voor het ontwikkelen van een app zijn Android en iOS. De keuze die je hierin maakt hangt af van de doel van jouw app. Daarnaast zijn er een aantal duidelijke verschillen tussen beiden systemen, die jouw keuze kunnen beïnvloeden:

Heb je besloten om zowel voor Android als voor iOS een app te laten ontwikkelen, dan moeten er dus twee afzonderlijke apps ontwikkelt worden. Dit kan efficiënt doordat wij de apps ontwikkelen via het framework Flutter. Met Flutter is het namelijk mogelijk om op basis van één codebase twee apps (zowel iOS als Android) te ontwikkelen. Je investeert hierdoor maar in één app, welke zowel voor iOS als voor Android geschikt is. Het ontwikkelen van de app is een stuk eenvoudiger, efficiënter en het doorontwikkelen aan de app ook, alles hoeft tenslotte maar op één plek gewijzigd te worden.

Stappenplan App Store & Play Store

Heb je een app die niet voor iedereen beschikbaar is, maar alleen bestemd is voor intern gebruik binnen de organisatie? Dan spreken we over een privé business app. Ook deze app moet beschikbaar gemaakt worden in de stores, alleen dan voor een beperkte groep. Om de app te kunnen downloaden wordt de Apple Business manager ingezet of de Managed Play Store.

Stap 1
Zonder een developers account bij de stores kom je niet verder. Je start dus met het aanmaken van een developers account. Dit werkt per store net even anders.

Bij de Google Play Store zorg je ervoor dat je ingelogd bent met het juiste account, om vervolgens naar Google Play Console te gaan. Na het accepteren van de overeenkomst en het voldoen van de registratiekosten($25,-), kan je aan de slag met het indienen van je app. Bij Apple komt er wat meer bij kijken, begin er dus op tijd mee! Eerst dien je een App developer account aan te maken, zodat je beschikt over een Apple ID. Met dit ID is het mogelijk om je aan te melden bij het Apple Developer Programm. Dit is de plek waar je nieuwe apps registreert en aanbiedt. Om hier toegang tot te krijgen dien je een lidmaatschap af te sluiten voor $99,- per jaar. Als eenmanszaak is dit eenvoudig aan te vragen, aangezien alleen jij dan maar toegang nodig hebt tot het account.


Dienen er echter meer mensen toegang te hebben tot het account, omdat er bijvoorbeeld meerdere developers bij betrokken zijn, dan heb je ook een D-U-N-S nummer nodig. Dit is te vergelijken met een soort KvK- nummer. Het D-U-N-S nummer is gratis aan te vragen via de website Altares.nl. Het opvoeren van een contactpersoon is ook verplicht. Na aanmelding neemt Apple contact op met de contactpersoon om het e.e.a. te verifiëren. Houd er rekening mee dat dit wel een paar weken kan duren.

Stap 2
Als de accounts actief zijn is het tijd om aan de slag te gaan met het indienen van je app. De volgende zaken heb je nodig of moet je invullen:

  • De kosten van jouw app, indien van toepassing
  • Een icoon/Favicon van jouw app als een vector bestand
  • Een feature graphic in PNG of JPEG, maximaal 1 MB groot en 1024 bij 500 px
  • Privacy policy, waarin staat vermeld hoe de data van de app wordt verwerkt
  • Screenshots van de app
  • Promotietekst van jouw app van maximaal 170 tekens
  • Functiebeschrijving van jouw app van maximaal 3380 tekens
  • Keywords, zodat jouw app straks goed vindbaar is in de store
  • Een support URL
  • Een marketing URL


Stap 3

Het is tijd om jouw app te gaan testen.

Bij de Play store is de app eenvoudig te uploaden, waarbij de app in een testomgeving wordt geplaatst. Degene die de app upload kan vervolgens iedereen die de app moet gaan testen uitnodigen voor het gebruiken van de app. Zij krijgen dan via de mail een link toegestuurd.

Bij de App store werkt het net weer even anders. Iedereen die de app gaat testen heeft de app TestFlight nodig. Via de mail ontvang je hiervoor een uitnodiging van degene die de app in Apple Developer Programm heeft geupload. Het mooie aan TestFlight is dat je vanzelf een seintje krijgt als er een nieuwe testversie klaar staat om te testen. Daarnaast kan je tijdens het testen van de app direct je feedback in de app noteren, handig!

Stap 4
Jouw app is klaar om live te gaan! Toch is het nog niet zo ver. Jouw app moet eerst door Apple en Google geverifieerd en goedgekeurd worden. Bij Google duurt dit proces meestal niet heel lang (ongeveer 2 dagen). Zij testen alleen of de app geen virussen, bugs of andere schadelijke zaken heeft. Dit gebeurd geheel geautomatiseerd, wat het proces versnelt.

Bij Apple pakken ze het verifiëren van de app heel secuur aan. Een hele lijst aan eisen wordt persoonlijk door een medewerker gecontroleerd. Gelukkig staat er een duidelijk overzicht van deze eisen op de website van Apple. Hoe lang je moet wachten op een akkoord van Apple verschilt. Dit kan binnen een paar dagen zijn, maar ook zeker wel 2 weken duren.

We gaan er natuurlijk vanuit dat jouw app door de stores wordt goedgekeurd. Toch komt het ook voor dat dit niet zo is en de app wordt afgekeurd, Apple is tenslotte streng. Gelukkig krijg je bij een afwijzing ook duidelijk door waardoor dit komt. Deze punten kan je dan optimaliseren om vervolgens je app weer opnieuw aan te bieden ter verificatie.

Stap 5
Jouw app staat live in de stores en wordt volop gebruikt. Je gaat nu feedback krijgen van gebruikers via de reviews. Belangrijk om deze goed bij te houden en op te reageren. Met de input van de gebruikers is het mogelijk om jouw app nog verder te optimaliseren.

Wil jij jouw app in de stores?

Wij ondersteunen jou hier graag bij. Neem telefonisch contact met ons op of laat je gegevens achter via ons contactformulier, dan nemen wij contact op met jou!

Toon contactformulier

Vraag nu de whitepaper aan via onderstaand formulier

Bedankt voor jouw bericht!
Oops! Something went wrong while submitting the form.